Καλωσήρθατε και καλή διαμονή!

Runs better at Mozilla Firefox

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

O ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ













Μετά από το τέλος ενός συναρπαστικού μουντιάλ, ξεκινά μια νέα μέρα για ολόκληρη την Αφρική. Η νότιος Αφρική σε συνεργασία με την FIFA κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Αυτή δεν ήταν άλλη από την διεξαγωγή ενός μουντιάλ με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και ενός μουντιάλ το οποίο να εμπνέει <Α ΝΕW DAWN> (ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ). Οι πληθυσμοί όλων των Αφρικανικών λαών ταλανίζονται καθημερινά από ασθένειες, φτώχεια, ανεργία, χειραγώγηση, αλλά και το σημαντικότερο όλων αυτών είναι η εκμετάλλευση Στην εκμετάλλευση αυτή βάζουμε και εμείς το λιθαράκι χωρίς να το καταλαβαίνουμε Δυστυχώς όμως εμείς δεν κάνουμε την παραμικρή προσπάθεια να σώσουμε μια τόσο μεγάλη μερίδα ανθρώπων που καρτερούν καθημερινά μια μόνο ελπίδα και τίποτα άλλο.




Από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι το μουντιάλ θα γίνει στην νότιο Αφρική έγιναν πολλά λάθη και παραλείψεις. Πρώτα από όλα το μεγαλύτερο λάθος ήταν το να δώσουν την διεξαγωγή του μουντιάλ σε μια τόσο υποανάπτυχτη χώρα όπως η Νότιος Αφρική. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι καθόλου μειονεκτική και ρατσιστική. Αλλά τι υποδομές μπορεί να δημιουργήσει μια χώρα με τόσα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το φτηνό κόστος στα εργατικά χέρια (εκμετάλλευση). Αλλά και ακόμα ένας λόγος είναι η καλή εντύπωση που θα προκαλούσε στον κόσμο η FIFA. Η οποία θα φαινόταν σαν σωτήρας της γηραιάς ηπείρου. Στην πραγματικότητα αυτή η ανάθεση μόνο οικονομικά οφέλη μπορούσε να φέρει στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Και απολύτως τίποτα στην Αφρική.




ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ !!!







Στην Αφρική όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επικρατεί οικονομική κρίση. Τα ποσοστά ανεργίας είχαν εκτοξευτεί μόλις στο 25%. Το 24% του πληθυσμού ζούσε χωρίς τρεχούμενο νερό, ενώ το 20% χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια υπήρχαν και παρα πολλές παραγκουπόλεις. Με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη για να δημιουργηθούν κτίσματα στα οποία θα διέμεναν οι ένοικοι αυτοί. Πριν το μουντιάλ στο Αφρικανικό κράτος υπήρχε έντονος προβληματισμός για την εκμετάλλευση του πληθυσμού από διάφορους που είχαν να κάνουν με την τοπική μαφία και όχι μόνο. Ωστόσο έντονος προβληματισμός υπήρχε και από την FIFA για το αν θα καταφέρουν οι νοτιοαφρικανοί να αντεπεξέλθουν σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Για αυτό έστειλαν και ένα μεγάλο κλιμάκιο για να ελέγχει τις εργασίες. Ακόμα πιο δύσκολο έγινε το έργο τους από την άρνηση κάποιων που κατείχαν ιδιαίτερη εξουσιαστική θέση. Αυτοί δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να γίνει το μουντιάλ αλλά και δεν κατάφεραν να το αποτρέψουν. Άλλωστε από την στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομα όλα τα άλλα ήταν λεπτομέρειες



ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ !!!





Κανείς σίγουρα δεν ξέρει τι μέρα ξημερώνει στην Αφρική μετά το μουντιάλ. Όλοι οι Αφρικανοί προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι. Αλλά για να είναι αισιόδοξοι πρέπει να βλέπουν και κάποιες βελτιωτικές αλλαγές. Δυστυχώς μόλις είκοσι χιλιόμετρα από τα γήπεδα υπάρχουν σπίτια τα οποία δεν έχουν νερό και ρεύμα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατάλαβαν ότι έγινε παγκόσμιο κύπελλο. Και η τραγική ειρωνεία σε όλο αυτό είναι τα τεράστια στάδια τα οποία κοστίζουν δις, και ουσιαστικά δαπανήθηκαν τόσα λεφτά για μόνο ένα μήνα. Γιατί η FIFA δεν έδωσε αυτά τα λεφτά στους Αφρικανούς για να φτάσει το νερό σε μία απόσταση μόλις είκοσι χιλιομέτρων; Μπορούσε η FIFA να είχε δώσει την διοργάνωση σε μία <<πρωιγμένη>> χώρα, και αφού έχει τόση ευμάρεια να τα χάριζε τα χρήματα στον Αφρικανικό λαό. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που περνάει μια παγκόσμια οργάνωση όπως το μουντιάλ. Αλλά και ο βασικός του ρόλος είναι να περνάει μηνύματα ειρήνης, σεβασμού, ανεκτικότητας, διαφορετικότητας Αυτά τα μηνύματα έπρεπε να τα περνάει και πριν, αλλά και μετά τον αγώνα. Όλοι οι οποίοι συμμετείχαν τόσο στα έργα, όσο και στην ασφάλεια κάνανε διαμαρτυρίες κατά την διάρκεια του παγκοσμίου κυπέλλου επειδή δεν πληρώθηκαν για την εργασία τους. Φανταστείτε μετά το μουντιάλ πόσες πιθανότητες έχουνε για να πληρωθούν. Αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν και την ζωή τους για να φέρουν εις πέρας το έργο τους, για ένα ξεροκόμματο ψωμί. Ενώ στην πλάτη τους πλουτίζουν τεράστιες πολυεθνικές.




Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε σε αυτές τις χώρες να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης. Αλλά τονίζω ότι σημαντικότερο είναι να ξεφύγουν από την εκμετάλλευση. Η συνδρομή η σωστή δεν είναι να στέλνουμε τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό, αλλά το να κτίσουμε σχολεία στα οποία θα μαθαίνουν να είναι αυτάρκεις......







BADTELLER










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ψάξε ψάξε ... δεν θα το βρεις ...