Καλωσήρθατε και καλή διαμονή!

Runs better at Mozilla Firefox

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Διαρροή 400,000 Απόρρητων Εγγράφων Mέσω του Wikileaks

Περίπου 400 χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση αγνόησε στοιχεία που μαρτυρούσαν την επιβολή βασανιστηρίων σε αιχμαλώτους από τις ιρακινές αρχές, διέρρευσε η ιστοσελίδα WikiLeaks μέσω του τηλεοπτικού καναλιού Αλ Τζαζίρα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε "με πολύ σαφείς όρους" τη διαρροή κάθε εγγράφου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών. Η κ. Κλίντον αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις ανακοινωθείσες αποκαλύψεις από το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ, σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανικός στρατός "κάλυψε" το βασανισμό κρατουμένων από το ιρακινό κράτος και σκότωσε εκατοντάδες αμάχους στα οδοφράγματα που έστησαν οι στρατιώτες του.
"Όμως έχω τη σταθερή πεποίθηση πως οφείλουμε να καταδικάσουμε με πολύ σαφείς όρους τη μετάδοση κάθε πληροφορίας, είτε πρόκειται για άτομα είτε για οργανώσεις, που μπορεί να θέσει σε κίδυνο τη ζωή στρατιωτών και αμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, η Κλίντον δήλωσε πως αντιτίθεται σε κάθε μετάδοση "που απειλεί την ασφάλειά μας και την εθνική ασφάλεια εκείνων με τους οποίους εργαζόμαστε μαζί".

"Τα περίπου 400.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού που δημοσιοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα WikiLeaks αποκαλύπτουν "την αλήθεια" του πολέμου στο Ιράκ", δήλωσε ο ιδρυτής του ιστοτόπου, Τζούλιαν Εσέιντζ, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.
Τα έγγραφα δείχνουν πως ο αμερικανικός στρατός "δεν έκανε τίποτα" για να σταματήσει περιπτώσεις βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις.
Προβάλλουν επίσης "πολλές περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου που φαίνεται να εκδηλώθηκαν εκ μέρους των αμερικανικών δυνάμεων, όπως η σκόπιμη δολοφονία προσώπων που προσπαθούσαν να παραδοθούν", σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Αρκετοί φάκελοι αφορούν τις βρετανικές δυνάμεις.

Η βρετανική κυβέρνηση «καταδίκασε» τη δημοσιοποίηση των σχεδόν 400.000 εμπιστευτικών εγγράφων του αμερικανικού στρατού.
"Καταδικάζουμε κάθε μη εξουσιοδοτημένη μετάδοση διαβαθμισμένων εγγράφων. Μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο για τη ζωή των βρετανών στρατιωτών και εκείνη των συμμάχων μας και να καταστήσει την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη για το σύνολο των θεάτρων επιχειρήσεων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
"Δεν ενδείκνυται να διατυπώσουμε υποθέσεις για τις ειδικές λεπτομέρειες των εγγράφων αυτών χωρίς περισσότερη διερεύνηση, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για το Ιράκ", προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία αναφέρεται στις εργασίες μιας ανεξάρτητης επιτροπής που έχει επιφορτιστεί να προσδιορίσει τις περιστάσεις της βρετανικής δέσμευσης στο Ιράκ, στο πλάι των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Οι κακομεταχειρίσεις κρατουμένων δεν πρέπει να γίνονται και διερευνούμε κάθε κατηγορία εναντίον των στρατιωτών μας. Η προστασία των αμάχων είναι πάντα στην καρδιά όσων πράττουν οι βρετανικές δυνάμεις, στο σύνολο των θεάτρων επιχειρήσεων, και κάθε θάνατος αμάχου είναι, φυσικά, βαθιά λυπηρός. Λαμβάνουμε πολύ στα σοβαρά κάθε περιστατικό", αναφέρεται στο κείμενο.

by geon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ψάξε ψάξε ... δεν θα το βρεις ...