Καλωσήρθατε και καλή διαμονή!

Runs better at Mozilla Firefox

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

CERN: Ένα βήμα πιο κοντά στο Big Bang


Tα πειράματα στο μεγάλο υπόγειο επιταχυντής αδρονίων LHC του CERN μπήκαν σε μια νέα φάση καθώς ολοκληρώθηκε το πείραμα που ονομάζεται ΑLΙCΕ και κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει διαδοχικά "μίνι-Μπιγκ Μπανγκ", προκαλώντας συγκρούσεις ιόντων μολύβδου αντί πρωτονίων, με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του φωτός (0,999) και αναπαράγοντας συνθήκες πολύ κοντά σε αυτές που επικρατούσαν κατά την απαρχή του σύμπαντος


Με αυτό τον τρόπο επιτεύχθηκαν «οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι μεγαλύτερες πυκνότητας που έχουν καταγραφεί έως τώρα σε ένα πείραμα» δήλωσε την Κυριακή ο David Evans του Πανεπιστημίου του Birmingham, ο οποίος εργάζεται στο project Alice του LHC. (Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) δημιούργησαν θερμοκρασίες πάνω από δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές πιο υψηλές από αυτές που επικρατούν στο κέντρο του Ήλιου μας).
Αφάνταστα υψηλές ήταν και οι πυκνότητες που επιτεύχθηκαν, ανάλογες με αυτές σε ένα άστρο νετρονίων, που ισοδυναμούν με τη συμπίεση της ύλης της μεγάλης πυραμίδας της Αιγύπτου στο κεφάλι μιας καρφίτσας


Αυτό που επέτυχαν οι επιστήμονες είναι ένα σημαντικό βήμα για τη εξομοίωση του Big Bang. Ο επόμενος στόχος είναι να πετύχουν συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που επικρατούσαν 0,00000000001 δευτερόλεπτα μετά τη «μεγάλη έκρηξη» που δημιούργησε το σύμπαν μας.


Σε τέτοιες θερμοκρασίες τήκονται ακόμα τα πρωτόνια και τα νετρόνια από τα οποία αποτελούνται οι πυρήνες των ατόμων» δήλωσε ο Evans. Παράγοντας μια ιδιαίτερη μορφή ύλης , το πλάσμα από κουάρκ και γκλουόνια. Από αυτό το πλάσμα οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ισχυρή δύναμη, μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις φυσικές δυνάμεις η οποία κρατά ενωμένους τους πυρήνες των ατόμων.

by geon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ψάξε ψάξε ... δεν θα το βρεις ...