΄΄Μπορούν να συμβούν τα χειρότερα εκλήματα κατά την διάρκεια ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ο κόσμος δεν θα αντιδράσει''
Προσπαθώντας να αποφύγουμε τον κίνδυνο σας παρουσιάζουμαι:
Αιματοχυσία χωρίς τέλος
Στους 97 νεκρούς και στους 1.200 τραυματίες έφθασε ο απολογισμός των θυμάτων στις συγκρούσεις του τελευταίου 3ημέρου στα νότια του Κιργιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Παράλληλα, 32.000 ενήλικοι και χιλιάδες παιδιά έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, για να γλιτώσουν από τις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους στην περιοχή.
Ένα τάγμα ρώσων αλεξιπτωτιστών έφθασε σήμερα στο Κιργιστάν για να βοηθήσει στην προστασία των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
Η Γερμανία κάλεσε σήμερα τις αντίπαλες φατρίες στο Κιργιστάν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε τόνισε από το Βερολίνο πως η ομάδα του επεξεργάζεται επίσης σχέδια για την απομάκρυνση των Γερμανών και άλλων υπηκόων της ΕΕ από τα νότια της Κεντρασιατικής χώρας.
"Είμαι πολύ ανήσυχος για την συνεχιζόμενη κατάσταση έντασης και τις συγκρούσεις στο νότιο Κιργιστάν, οι οποίες έχουν κοστίσει ήδη πολλές ανθρώπινες ζωές. Καλώ κάθε πλευρά να σταματήσει άμεσα τις βιαιοπραγίες", τόνισε ο Βέστερβελε.
Πρόσθεσε πως είναι ζωτικό να εξασφαλισθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες. Στο ανακοινωθέν του ο Βέστερβέλε τονίζει πως πιστεύεται ότι δύο Γερμανοί υπήκοοοι βρίσκονται στην πόλη Ος, επίκεντρο των συγκρούσεων.
Aπο news24\7
Τεράστια αποθέματα μεταλλευμάτων εντοπίστηκαν στο Αφγανιστάν Τεράστια αποθέματα μεταλλευμάτων ανακαλύφθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Ν.Υ Times. Αμερικανοί γεωλόγοι ανακάλυψαν στο Αφγανιστάν τεράστια αποθέματα μεταλλευμάτων, όπως χαλκός και λίθιο, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, γράφουν σήμερα οι New York Times.
Τα κοιτάσματα αυτά, που περιλαμβάνουν επίσης σίδηρο, χρυσό, νιόβιο και κοβάλτιο, αρκούν για να κάνουν τη χώρα μια από τις πρώτες εξαγωγικές δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τα αποθέματα λιθίου στο Αφγανιστάν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Βολιβίας, που κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το λίθιο είναι απαραίτητο συστατικό των αυτοφορτιζόμενων μπαταριών, χρησιμοποιείται στα τηλέφωνα, στους φορητούς υπολογιστές, αλλά και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Το Αφγανιστάν θα μπορούσε να γίνει «η Σαουδική Αραβία του λιθίου», επισημαίνεται σε εσωτερική έκθεση του Πενταγώνου την οποία επικαλείται η εφημερίδα. Το ίδιο μεγάλα είναι και τα αποθέματα σιδήρου και χαλκού.
«Υπάρχουν εκπληκτικές δυνατότητες στη χώρα, όμως υπάρχουν και πολλά 'αν' », τόνισε στην εφημερίδα ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου.
«Τα κοιτάσματα αυτά θα γίνουν η ραχοκοκαλιά της αφγανικής οικονομίας», εκτιμά από την πλευρά του ο Τζαλίλ Τζουμριάνι, σύμβουλος του υπουργείου Μεταλλείων.
Η ανακάλυψη έγινε από μια μικρή ομάδα γεωλόγων και αξιωματούχων του Πενταγώνου εξετάζοντας κάρτες και δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει Σοβιετικοί ειδικοί στη διάρκεια της κατοχής του Αφγανιστάν την δεκαετία του '80.
Αφγανοί γεωλόγοι είχαν κρύψει στα σπίτια τους τα έγγραφα αυτά μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών και τα παρουσίασαν το 2001 μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
«Είχαμε τις κάρτες, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια γιατί είχαμε πόλεμο για 30-35 χρόνια», δήλωσε ο Αχμαντ Χουζάμπρε, Αφγανός μηχανικός που εργαζόταν στο υπουργείο Μεταλλείων την δεκαετία του '70.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ενημερώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους για την ανακάλυψη αυτή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
145680.1 Παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης ο αποκλεισμός της ΓάζαςΟ Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) τόνισε πως ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και ζήτησε την άρση του.
Συνάμα, η ουδέτερη ανθρωπιστική οργάνωση κάλεσε τους μαχητές από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που κρατούν όμηρο τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος αιχμαλωτίσθηκε προ διετίας σε διασυνοριακή επιδρομή, να επιτρέψουν στην οικογένειά του να έχει τακτικές επαφές μαζί του, σύμφωνα προς τους διεθνείς νόμους.
«Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα τιμωρείται για πράξεις των οποίων δεν φέρει την ευθύνη. Συνεπώς, ο αποκλεισμός αποτελεί μία συλλογική τιμωρία, η οποία εφαρμόζεται κατά πλήρη παράβαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ προς τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους’, τονίζει στην πεντασέλιδη έκθεσή της η ICRC.
Είναι η πρώτη φορά που ο Ε.Σ. τονίζει πως ο ισραηλινός αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίες που περιέχεται στη Συνθήκη της Γενεύης, προσθέτει εκπρόσωπός του. Συν τοις άλλοις, η Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, που έχει εγκριθεί και υπογραφεί από το Ισραήλ, απαγορεύει ρητά τη συλλογική τιμωρία αμάχου πληθυσμού.
Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς στην εισαγωγή στρατιωτικού υλικού για προφανείς λόγους ασφαλείας, εντούτοις ο σκοπός του αποκλεισμού είναι δυσανάλογος, καθώς περιλαμβάνει και υλικά πρώτης ανάγκης, τονίζει ο ICRC.
«Καλούμε το Ισραήλ να θέσει τέλος σε αυτόν τον αποκλεισμό και ζητούμε από όσους έχουν επιρροή στην κατάσταση, περιλαμβανομένης και της Χαμάς, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», προσθέτει η Μπεατρίς Μέγκεβαντ-Ρόγκο, επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ε.Σ στη Μέση Ανατολή.
Ο Οργανισμός τονίζει επίσης πως, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, η Χαμάς έχει επανειλημμένως αρνηθεί στην οικογένεια του στρατιώτη Σαλίτ να τον επισκεφθεί.
Μικρές βελτιώσεις αλλά και παραβιάσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη
Η ισραηλινή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Μπ΄ Τσελέμ διαπιστώνει κάποιες «βελτιώσεις» όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη από τα τέλη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας πριν 18 μήνες, αλλά εκφράζει τη λύπη της για τη συνέχεια των παραβιάσεων.
Στην ετήσια έκθεσή της, η Μπ΄ Τσελέμ εντοπίζει «ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις» , τονίζοντας πως ο αριθμός των νεκρών που σχετίζονται με τη σύγκρουση είναι μικρότερος σε σχέση με τα παρελθόντα έτη: 83 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τον ισραηλινό στρατό στο διάστημα 19 Ιανουαρίου 2009 και 30 Απριλίου 2010.
Από τους νεκρούς Παλαιστινίους, πάνω από τα δύο τρίτα είναι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας και πάνω από το ένα τρίτο πρόκειται για αμάχους, που δεν εμπλέκονται στις συγκρούσεις. 20 από τους νεκρούς είναι ανήλικοι.
Από ισραηλινής πλευράς καταγράφηκαν επτά νεκροί, τρεις των οποίων άμαχοι (ένας εξ αυτών ήταν ηλικίας 16 ετών).
Η Μπ΄ Τσελέμ διαπιστώνει μείωση και στον αριθμό των κρατουμένων Παλαιστινίων χωρίς δίκη, που ήσαν 222 έως τα τέλη Μαρτίου 2010.
Επίσης τονίζει πως ο στρατός έχει άρει ορισμένους περιορισμούς στην κυκλοφορία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη: τον Φεβρουάριο του 2010 υπήρχαν 44 μόνιμα οδοφράγματα, έναντι 63 το 2008. | | |
|
|
|
Απο skai.gr |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου